We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page

Download Safari
Download Safari
Download Chrome
Download Chrome
Download Firefox
Download Firefox
Download IE 10+
Download IE 10+

1930-tallet

De første Larkollukene som ble arrangert før krigen var en god blanding av bønder, forretningsfolk, lærere og håndverkere. Noen av disse var hotelleierne Konrad Veum og Kristian Granli, lærer Lars Bjarne Vold, maler Einar Kristiansen, bonden Anton Mohr og Ivan Thorne fra Evje Herregård.Knut Veum Sr. er blant dem som husker hvordan det gikk for seg den gangen: «Et av de første minnene jeg har i denne sammenheng er fra 1938, når hotellbrygga med førti tilskuere raste på sjøen under en rokonkurranse med sjekter over Larkollsundet. Før krigen dreide arrangementene seg i stor grad om ro- og seilekonkurranser, tennisturneringer i nasjonal skala, og selvfølgelig kåring av Larkollprinsesse. Hun ble kjørt i prosesjon gjennom Larkollen i en løvpyntet høyvogn trukket av hest – fulgt og tiljublet av publikum.»

1935 – Larkolluka 1935 var den første i sitt slag. Det hadde tidligere vært regattaer, tennisturnering og lignende aktiviteter, men for første gang var det satt ned en komite som skulle arrangere aktivitetsuke. Initiativet kom fra badegjestene, men det var Larkollen vel som sto for å arrangere. Hensikten var å skaffe penger til Larkollen vel. Det var en uke med aktiviteter både på land og i vann. Det hele ble avsluttet med et karnevalsopptog til Røds Hotell der Larkolluka hadde sin avslutningsfest. Det var også kåring av Larkollprinsessa samme kveld. For øvrig er det verdt å merke seg at i den første fotballkampen mellom fastboende og badegjestene vant badegjestene hele 5-1.

1936 – Larkolluka hadde kommet for å bli. Uka i 1936 var en uke med mange aktiviteter. Hotellene i Larkollen delte på ansvaret og fordelte aktiviteter seg imellom. I tennis kjempes det om å vinne Røds sin vandrepokal, og i sykkelløp konkurreres det om kjøpmann Støtvigs vandrepokal. I roing og padling var det kjøpmann Haagensens vandrepokal og for seileregattaen var det Aftenpostens vandrepokal. Kåringen av årets Larkollprinsesse ble avholdt på Støtvig Hotell, valget falt på Aase Ekerholt. Under avsuttingsfesten på Røds delte Aase ut premiene.

1937«På Larkollen er begeistringen nærmest overstrømmende. Ikke en regndråpe før i går kveld. Men så er nu Larkollen berømt for å ha en egen evne til å undgå regnvær, legges det til». Sola skinner alltid i Larkollen, det visste man allerede i 1937. Sitatet er hentet fra en artikkel i aftenposten som i juli 1937 beskrev sommeren på Larkollen. Også Larkolluka 1937 har sin avslutningsfest på Røds Hotell.

1938 – I 1937 ble Larkollen Idrettslag stiftet. Og i 1938 skulle LIL få 30 prosent av inntekten. Larkolluka 1938 er nok mest kjent for en lite samarbeidsvillig brygge. Under ro-konkurransen på Støtvig raste brygga i vannet og tilskuerne måtte svømme i land. I forbindelse med dette havnet et lite dikt i lokalavisa. Ivan Thorne og Veum var to av arrangørene bak Larkolluka på 30-tallet.

I Larkollen en brygge

i sine fuger brast

Pillar’ne var ei trygge

Til stranden i all hast

svam hele Larkolluken

med Veum først i land.

En helt som og tok dukken

var selveste Ivan.

1939 – Larkollukene på 30-tallet hadde en strek slagside mot idretten. Noe ulik Larkolluka i moderne tid, som omfavner familieaktiviteter som krabbefiske og sandslottkonkurranse. Larkolluka i 1939 var intet unntak. Ro-konkurranse, svømming, friidrett og fotball var noe som sto på programmet. Avslutningsfesten var på Støtvig Hotell og der ble Larkollprinessen kåret. «…bestemte seg for frøken Tutte Smith, Oslo, en høi og slank, mørke-blond dame i 20 års-alderen (forlovet).» (Fra Moss Avis, 31.07.1939).

Larkollprinsessene på 30-tallet

  • 1935: Ukjent
  • 1936: Aase Ekerholt
  • 1937: Liv Strand
  • 1938: Helen Galtung
  • 1939: Tutte Smith

Vi mangler bilder fra denne perioden.

Vi ønsker gjerne å få innspill, bilder, informasjon og historier om tidligere Larkolluker, send oss en mail på post@larkolluka.no